married couple at golden hour in chateau de airy

5 tips voor de meest memorabele koppelfoto’s

‘Maarrrr ik ben helemaal niet fotogeniek’ of ‘wij pakken niet op foto’s’. Dat zijn zinnetjes die ik in 90% van mijn klantengesprekken te horen krijg. In deze inspirational post geef ik jullie 5 tips voor de mooiste koppelfoto’s! Want ‘do not worry’, het is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt!

TIP 1. Maak je niet druk om een vlek op je jurk. Yes, ik begin hier meteen met de meest controversiële uitspraak. Je trouwt misschien, waarschijnlijk maar één keer en die jurk heeft handenvol geld gekost. Ik begrijp helemaal dat je die liefst kraaknet of -wit wil houden. Weet ook dat je liefst goed moet kunnen bewegen en je veel gaat rondwandelen. Dat de grond niet overal stof- of zandvrij zal zijn en dat een hele dag je jurk met je handen opheffen, gewoon niet zo’n gezellig idee is.

Daarom raad ik al m’n bruiden aan: let it go. Ik begrijp helemaal dat je je jurk wil sparen tot aan de ceremonie, maar ik heb echt nog maar zelden een jurk gezien waarop mega grote vlekken zaten, omdat ze even door het gras of het stofferig zand had gesleept. Om maar te zeggen: dat valt allemaal reuze veel mee!

Jullie foto’s zijn de mooiste foto’s als je het idee van enkele vlekjes gewoon kan laten gaan, dat je je kan focussen op de interactie met je gasten en je partner, en dat je gewoon vrij kan bewegen zonder altijd aan die jurk te moeten denken. Ik weet dat de mama’s er vaak nog het hardste mee inzitten. Bij deze dus een vrijgeleide om ook hén op ‘t gemak te stellen.

En nà het huwelijk? Die droogkuis krijgt er alles uit! Everything will be allright!

Koppel in Golden Hour in het graanveld

TIP 2. Beweeg en geniet. Niemand van m’n klanten komt bij mij terecht voor geposeerde, staged foto’s. Integendeel. Jullie hebben me geboekt o.w.v de spontaniteit die mijn beelden uitstralen, omdat het er allemaal écht uitziet. Dus: let you be you. Je hoeft helemaal niemand anders te zijn op je trouwdag. Dus geniet gewoon van het moment, lach, dans, kietel elkaar, lek aan elkaars oor… whatever. Als jullie maar jezelf kunnen zijn en elkaars liefde kunnen voelen!

koppel danst tijdens trouwstoot

TIP 3. Plan je dag stressloos in. Als er iets is dat superveel druk legt op jullie als koppel, is het een dag die van begin tot eind getimed is tot op de minuut. Het is niet fijn als je grote afstanden moet afleggen in de auto, het voelt niet ontspannend als je van hier naar daar moet. Plan je dag dus zo gemakkelijk mogelijk in. Laat die kapster en die MU artist gewoon naar jou toekomen. Zorg dat andere mensen verantwoordelijkheden krijgen. Op deze manier zal je je vrij en ontspannen voelen. En dàt gevoel zal je uitstralen op je koppelfoto’s. Je zal je mooi voelen, je zal je goed voelen met de liefde van je leven naast je, en je zal op deze manier ten volle kunnen genieten!

married couple on a bmw motorbike

TIP 4. Het is altijd goed weer. Oké, dat is misschien gelogen, maar wat ik wil zeggen is het volgende: het heeft géén zin om jezelf daarin op te jagen. Iedereen hoopt op mooi weer, maar of je nu in België trouwt of in het zuiden van Italië… overal kan het slecht weer zijn. Ik fotografeerde ooit een huwelijk in Marokko waar het geen haar had gescheeld of de ceremonie moest noodgewongen binnen doorgaan. Het is wat is. Zorg dat je samenwerkt met professionals, een eventuele weddingplanner of stylist, en er mogelijkheden zijn uitgewerkt voor een Plan B of eventueel C. Je fotograaf (hello!) weet overal raad mee, ofdat we nu gaan fotograferen pal in het midden van de dag met een hoge zon, of misschien nog een extra shoot doen bij ondergaande zon. Of een shoot in de regen? Alles kan mooi zijn, zelfs al is het grijs!

boho wedding in belgium in the rain

TIP 5. Het is jullie moment! Zorg dat je dit korte moment in een overvolle dag kan gebruiken om effe weg te glippen van al de drukte, prikkels en aandacht. Het is een cliché, maar een huwelijksdag gaat zo ontzettend snel voorbij. Ik bekijk de koppelshoot altijd als het moment bij uitstek om effe terug op adem te komen, om onder jullie tweetjes al eens te kunnen terugkijken op de geweldige dingen die al zijn gebeurd. Er is daarbij niemand extra nodig, behalve ik. We hebben géén assistentes, weddingplanners of jurkdragers (zie Tip 1) nodig. Just the two of you, and myself & my cameras. That’s all we need!

Ik durf jullie verzekeren, ‘t gaat tof zijn. Je zal niet moeten poseren, het zal niet awkward aanvoelen. Het is letterlijk ‘a walk in the park’, ik verstop me in de gekste houdingen en ik documenteer jullie, zoals jullie écht zijn.

It’s gonna be…. wait for it… LEGENDARY!

Jullie krijgen de komende weken nog enkele tips! Heb je nog vragen of opmerkingen bij dit alles? I’m only an email away!

Alle liefs en tot binnenkort! Leentje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *