fbpx

TIP TUESDAY 6 – 10

TIP TUESDAY – TIP 6.⁠ HOE SHOOT JE BEST EEN GROEP MENSEN? ⁠⠀
😎⁠⠀
Ik post niet zo vaak familie shoots, maar doe ze wel redelijk veel. Een familie bestaat uit 3 of meer mensen, dus ik krijg vaak de vraag: op wie ik focus en wat mijn diafragma instellingen zijn.
😜⁠⠀
Zoals je misschien wel weet shoot ik de meerderheid van mijn foto’s met prime lenzen met een vaste brandpuntsafstand. Bij een familie shoot ben ik geneigd elk beeld te nemen met een 35mm.
Is dit de enige correcte lens? Nee, het is volledig aan jou en je stijl!
👊⁠⠀
Op wie leg ik mijn focus? Als er kinderen betrokken zijn, probeer ik te focussen op het kind. De ouders boeken nl. een familie shoot meestal om mooie momenten vast te leggen van hun kind of kinderen. ⁠⠀
Als er meer dan 3 mensen zijn, focus ik op de middelste persoon in beeld. ⠀
Dit hangt wat af van de situatie, het poseren en de setting. ⠀
👩‍👩‍👧‍👦⁠⠀
Ik hou van wijd open shooten, maar voor groepen is dit niet het beste idee. De 1.4 of 1.8 diafragma’s focussen nl. op de ogen van de baby en zo worden de gezichten van de ouders wazig.
Daardoor shoot ik vaak groepen met f/2.8 of hoger.
Voor grote groepen gebruik ik eerder f/4 of f/5.6 of zo. ⠀
Houd ook de vorige #tiptuesday  in je achterhoofd. Zelfde regels gelden.
Bij voorkeur in de ochtend of in de avond voor het beste, zachte licht! ⁠⠀
💃⁠⠀
Mensen houden van authentieke foto’s, daarom laat ik ze VEEL bewegen!
Met kleine kinderen is poseren toch geen optie, en je kunt geen shoot langer dan een uur uitrekken, dus wees voorbereid, ken het licht en houd leuke spelletjes voor de kinderen in gedachten, afhankelijk van hun leeftijd natuurlijk!
🤟⁠⠀
Meer vragen of reacties over dit onderwerp? Laat het weten in de comments! We’re all in this together!⁠

TIP TUESDAY – TIP 7.⁠ WAT DOEN MET SUPER SLECHT WEER?⁠
☔⁠
Na de hittegolf, afgelopen zaterdag kwam de nachtmerrie van alle trouwfotografen. Liters regen. En het leek alsof er geen einde aan kwam.
Was jij een van hen? Ik ook 🙋⁠ (en deze trouw was er een met een buitengewoon kickass cool buitenshuis opstelling, ughh).
🌊⁠
Jammergenoeg heb ik geen superkrachten om het weer te veranderen, maar na 8 jaar trouws shooten, is dit mijn go-to oplossing voor regenachtige dagen. Geen vaste volgorde.⁠
1. Bid voor na regen komt zonneschijn.
2. Check niet om de 5 min. de ‘buienradar’. Het zal je alleen maar depressiever maken.
3. Als mogelijk, probeer je een shoot locatie ergens binnen te vinden een dag of twee voor de trouw. (dit weekend was ik op een locatie in De Ardennen, zonder mogelijkheden in de buurt…)
4. Hou je koppel op de hoogte, maar geef ze geen stress om het weer. Ik vertel ze altijd dat zodra de erge regen tot zijn einde komt, ik ze even ontvoer voor 20 minuten.⁠
😜⁠
5. Als de bruid gestresseerd is over haar kleed, echt ‘heel erg gestresseerd’, neem dan best een witte handdoek met je mee en leg deze onder het kleed. Ik kan je vertellen dat de meeste bruiden badass zijn en niet inzitten met het vuil maken van hun kleed, ECHT NIET (en ik hou van hen hierdoor).
6. Wees geen narcist en ga zelf in de regen staan. Ik ging op verkenning voor ongeveer 10 minuten in de omgeving in de gietende regen om mijn shooting spots te checken. Wees voorbereid, wanneer het zo nat is heb je de tijd niet om rond te strompelen. Deze shoot was gedaan wanneer het ‘min of meer droog’ was, dit duurde ongeveer een half uur of zo. ⁠
7. Wanneer de zon schuilt achter al die kl*te wolken, zoek het beste licht met de palm van je hand. Ik zal in de reacties een hyperlink plaatsen over deze techniek.
8. Verzet de trouw naar een datum met betere weersvoorspellingen. Oh shit. #notgonnahappen
9. Wees voorbereid op poedel haar. Voor jezelf. (in mijn geval).
10. The End.⁠
😎⁠
Meer tips?
Meer vragen?
Laat het me weten ONDER 🔽 in reacties!⁠
En vergeet niet jouw #tiptuesday stukjes kunst te delen en mij te taggen @leentjeloveslight zodat ik kan zien waar jullie mee bezig zijn!
Thank you all amazing peoples!⁠

wedding in the rain Huwelijk in de regen regen tijdens huwelijk

TIP TUESDAY – TIP 8. HOE BEWEGENDE VOORWERPEN SHOOTEN?⁠⠀
😜⁠⠀
Ja, ik laat mijn modellen / koppels / families VEEL bewegen.  ⁠⠀
Enkele weken geleden kreeg ik een lange vraag in mijn DM’s over hoe ik iedere keer opnieuw de focus in mijn foto’s nail? Dus laat me dat eens uitleggen.
🙋⁠⠀
Wanneer je mensen laat bewegen, is de belangrijkste instelling de sluitertijd. Als je geen bewegingsonscherpte in je foto wil, moet je je sluiter erg snel instellen. Met mijn Sony is het snelste dat ik kan gaan  1/8000 van een sec. Sommige cameras hebben een nog snellere sluiter. ⁠⠀
Mijn regel bij het fotograferen van mensen is om altijd een sluitertijd van minstens 1/200 sec te behouden als ze stil staan, en sneller als ze bewegen. ⁠⠀
😎⁠⠀
Dann diafragma. Je weet dat ik ervan hou om ‘wijd open’ te shooten, dit is ook het geval wanneer ik de mensen laat bewegen. Als je shoot op f/1.8, is het super belangrijk dat je je focus houdt op de rechter spot. Daarom is het belangrijk om de rechter focus te kiezen bij instellingen. Bij Canon kun je ook kiezen voor AI SERVO, hierbij moet je je voorwerp zo goed en zo snel mogelijk volgen. Back Button focus kan je daarbij helpen. ⠀
Nu ik shoot met Sony @sonyalphabelgium, gaat  de focus met een mirrorless camera veel makkelijker weg. Ik zet hem altijd op Continues AF, hierdoor wordt het volgen van je voorwerp een piece of cake.
🙄⁠⠀
Weet dat het fotograferen van bewegende voorwerpen niet het makkelijkste is om te doen. Het vergt erg veel focus en oefenen. ⠀
Mirrorless kiezen heeft me vast en zeker geholpen om af te geraken van mislukte foto’s. De technologie van mirrorless is volledig verschillend en de sensoren reageren sneller.
👍 of 👎?⁠⠀
Laat me weten in de reacties wat jouw bedenkingen zijn, en twijfel niet om jouw experimenten te sharen en mij te taggen @leentjeloveslight in je foto’s of stories! Het zou kunnen dat ik ze repost!⁠⠀
↔️⁠⠀
Meer vragen? Laat het me weten in de reacties hieronder!

couple at sunset on Nyang Nyang Beach in bali Couple Shoot Bali Fun love shoot in Bali

TIP TUESDAY – TIP 9. HOE BINNEN SHOOTEN WANNEER HET DONKER WORDT? 
🙄⁠⠀
Ik begin met het geven van een grote tip: a little bit of grain never killed somebody!!!⁠⠀
True story. Doorheen de 8 jaren dat ik professioneel shoot, heb ik nog NOOIT een klacht gekregen over ruis in een foto.
Nu dit uitgeklaard is kunnen we verder!⠀
👍⁠⠀
Om ruis hoef je je geen zorgen te maken, weet dat de goeie pro cameras dezer dagen perfect presteren in slecht licht.
You can go nuts met je ISO. hehe. Like really, Ik ga soms tot 6400 zonder enige twijfel (soms zelfs nog meer).⁠⠀
😜⁠⠀
Ik zie mezelf niet als een held met flitsen en dat soort shizzle, maar ik ken de basis.
Gedurende de dag shoot ik soms ook eens graag binnen, maar altijd zonder flits om een gemoedelijke sfeer te creëren, zoals in de eerste foto. Deze foto is genomen in een donkere kapel, ISO 1250 / f/1.8 /1/500 sec. Je moet vast en zeker het licht analyseren en plaats deze in de juiste spot. Dit beeld werd gefinetuned in LR met gradients & dodge & burn.
Gedurende het avondfeest, moet je de flits gebruiken en zeker zijn waar je mee bezig bent. Ik ben altijd geneigd mijn flits recht naar voor te richten, en ervoor te zorgen dat de sensor genoeg ambient licht krijgt van de omgeving. Hiervoor moet je HOOG gaan in ISO, en dan spelen met de sluiter en het diafragma.

Tijdens dans foto’s stel ik mijn diafragma in rond 8 of 10, en mijn sluiter traag, rond 1/40 of 1/30 of zelfs trager. De trage sluiter verzekert ervoor dat je de typische bewegingen krijgt in je foto’s. Wanneer je een zoomlens gebruikt, of je beweegt geleidelijk aan je camera terwijl je trekt, kant dit awesome effecten creëren!
😎⁠⠀
Meer vragen? Aarzel niet om ze te stellen in de REACTIES hieronder! Laat me je bedenkingen weten!
We’re all in this together! ⁠

Dansfeest madame cocotte

indoor wedding shoot

TIP TUESDAY – TIP 10. HOE SHOOTEN IN EEN KERK ZONDER IN ‘HET ZICHT VAN DE KOPPELS’ TE STAAN?Hahaha.⁠⠀
😎⁠⠀
Het antwoord is simpel: doe geen kerk trouws! ⠀
Voila. ⁠⠀
The end.⁠⠀
😜⁠⠀
Nah. Laat me je 1 iets vertellen. Maar 10% van mijn huwelijken waren in de kerk. Haat ik kerken? Nee. Maar ik heb een kleine voorkeur voor free spirited ceremonies in de buitenlucht.  ⁠⠀
Dus in feite is dit mijn soort van marktstrategie. (maar dat is voor een andere keer…)
😆⁠⠀
Dus hoe shooten in een kerk?
First of all, weet waar je mee bezig bent, gebruik geen flits wat DIT is nl. het meeste storende van allemaal.
Ten tweede, als fotografe, draag geen roze of rood of eender welke opvallende kleur. Probeer zo min mogelijk op te vallen. Zwart, nude en pastel doen het erg goed op huwelijken!
😇⁠⠀
Ten derde, moet je zeker eens #tiptuesday over mijn favoriete lenzen lezen. Ik shoot ALTIJD met twee bodies, de ene 35mm en de andere 85mm. ⠀
Ik gebruik de 85mm om prachtige portretten op afstand te shooten. Mooie spontane reacties.⁠⠀
De 35mm gebruik ik het meest. En ja, ik kom dichtbij. Mensen kiezen mij door mijn foto’s. Mensen kiezen mij door mijn stijl. Ze herinneren zich niet dat ik dichtbij kwam, wat ze zich wel zullen herinneren, zijn de mooie beelden die ik vastlegde.
🤔⁠⠀
Betekent dit dat ik in het midden van de kerk ga staan recht voor mijn koppel? Nee. Ik wal altijd proberen vermijden om in het zicht van mijn koppel te gaan staan. Alleen als het het goede moment is en ik daar moet zijn. Enkel bij de geloften en de kus ben ik op 1m afstand van hun gezichten. Het belangrijkste is dat ze deze foto’s voor altijd kunnen koesteren.
Houd altijd wel rekening met de priester. Sommige priesters zijn eerder conservatief en laten je niet gaan en staan waar je wil. Ook al verpest dit je mood en staat dit je creativiteit als fotograaf in de weg, probeer dit te respecteren. (en als nodig, communiceer je met het koppel nadien wat er aan de hand was… been there done that…)
👼⁠⠀
So common angels, dare to go close! Nog nooit heeft een koppel commentaar gehad op mijn aanwezigheid. Je wordt betaald om je job te doen, dus haal het onderste uit de kan!
🙋⁠⠀
Meer reacties of vragen? Laat het me weten in de comments BELOWWWW hohohohohohoooo!⁠⠀

how to shoot a church wedding how to shoot a church wedding how to shoot a church wedding

 

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT

Details In

Bekijk

Lees meer

prijzen

m'n portfolio

over mij