fbpx

TIP TUESDAY 21 – 25

TIP TUESDAY – TIP 21. WAAROM IK NIET ALTIJD OP MANUAL MODE SHOOT.
💡
Bedankt voor de inspiratie met meer vragen vorige week! Ik heb nog een paar weken te vullen dus hier gaan we.
Mensen die mij hebben zien shooten weten dat ik niet altijd shoot in M mode.
Waarom? Omdat het simpelweg geen must is. ⁠
🤭
Shooten in M mode staat gelijk aan constant scrollen aan je wieltjes en je knopjes veranderen en berekeningen in je hoofd maken en een oogje op de lichtmeter houden.
DE HELE TIJD, want licht verandert constant gedurende een shoot. ⁠
Dus op een dag vroeg ik me af. WAAROM zou ik dit altijd doen? Precies.
👏🏻
Nu, gedurende de dag, wanneer ik in het daglicht shoot, shoot ik normaal gezien in Aperture Priority. Het diafragma heeft de grootste impact op je Dept Of Field (DOF) dus ik zorg er altijd voor dat mijn f nummer staat waar ik wil, en meestal weet ik dat ik kan vertrouwen op de lichtmeter van mijn Sony @sonyalphabelgium en deze zal automatisch de sluitertijd gebruiken wat de truc zou moeten doen.
✔️
WAARSCHUWING. Let op als het super helder is, of het tegengestelde, eerder donker. Stel altijd handmatig een ISO nummer in (nooit op auto mode) en zorg ervoor dat je sluitertijd altijd sneller dan 1/200 sec is (wanneer je normale portretten shoot).
Als je merkt dat je lichtmeter tilt slaat, schakel over naar manual mode.
Zo simpel als het maar kan. ⁠
⤵️
Meestal gebruik ik M in hard lighting situaties, en zodra ik mijn flits aan zet. Dan is het simpelweg een MUST om in M te shooten. ⁠En natuurlijk als je creatieve shizzle wil doen zoals Long Exposures of snelle bewegingen…
〰️
Voila, als je meer vragen hebt voor mij betreffende de shooting modes (en andere dingen ook), aarzel niet om het in de reacties te plaatsen of stuur me een DM!

TIP TUESDAY – TIP 22 – LAAT JEZELF ZIEN AAN DE WERELD!⁠ + OEFEN AAN DE ANDERE KANT V/D LENS!
💥
Hi THERE!⁠
Laat me 5 RANDOM FACTS over mezelf delen. Want ik weet hoe nieuwsgierig jullie allemaal zijn!
😇
1. Ik heb geen probleem met de was doen, maar de vers gewassen kleren blijven hoogstwaarschijnlijk nog in de verse wasmand voor 2 weken of langer.  ⁠

2. Als ik begin met een nieuwe sport, denk ik altijd dat ik hier super goed in zal zijn en dat ik de technieken zeer snel onder de knie krijg like a boss. En dan realiseer ik mij dat ik gewoon een average persoon ben net als iedereen. haha. ⁠

3. Onze hond @floortheginger slaapt bij ons. We hebben meerdere keren geprobeerd haar te verbannen uit ons bed (ook al is dit in de winter best wel gezellig en warm), maar ons heart is weak.

4. Ik kan kei boos worden als a) iemand zijn gsm niet opneemt voor meer dan 2 keer na elkaar of b) wanneer iemand een voicemail inspreekt. IK HAAT VOICEMAILS, okééé. Haha. (stuur een bericht in de plaats en ik bel je terug)

5. Ik haat naar de kapper gaan, schoonheidssalon en zo’n dingen. Ik doe het omdat ik een fatsoenlijke hoeveelheid van zelfzorg & liefde heb, maar ik geniet hier nooit van en vind het super moeilijk om mijzelf ‘relaxed’ te voelen. Mijn lief geeft me cadeaubonnen, omdat hij wil dat ik toch ga. Ook al spendeer ik mijn tijd aan het liggen op een tafel voor een volledige lichaamsbehandeling en dit voelt als ‘een verspilling van mijn kostbare tijd’, ben ik altijd blij achteraf…
🤭
Wat de tip betreft. Ja, toon de wereld wie je bent, met je kleine imperfecties. Laat ze een glimp zien van je normale dagelijkse leven. Niets staged, niets perfect. ⁠
Mensen zullen instant meer connectie met jou voelen, en geprikkeld zijn om je te leren kennen!

Ook is het super belangrijk dat je oefent aan de andere kant van de lens van tijd tot tijd. Het zal je helpen met je shoots en je zal technieken oppikken van degene die jouw fotografeert.
Op deze manier leer je veel, in feite!
🤩
SO HI THERE, al mijn nieuwe volgers! Wat zijn jouw Random Facts? Ik ben ook een nieuwsgierige weirdo?  ⁠
🤪
Alle foto’s van de awesome @elkevdende .

Leentje Schoofs Fotograaf leentje Schoofs portret Leentje Schoofs creatief

TIP TUESDAY – TIP 23. 4 SOFTWARE PAKKETTEN DIE IK NIET KAN MISSEN IN MIJN WORKFLOW⁠⠀
😜
Ik weet het, ik moest deze een week vroeger gedaan hebben, omdat, sorry, de Black Friday deals waarschijnlijk voorbij zijn maar OK, hier gaan we.  ⁠⠀
Ik geloof sterk in het feit dat investeren in de juiste software in het begin van jouw ‘carrière’ even belangrijk is als het bezitten van de juiste camera body en lenzen. ⠀
Waarom? Omdat het je zoveel tijd zal besparen en in the end Time = Money.⠀
👊🏻
1) PHOTO MECHANIC. Een software van Camera Bits, die ik alleen gebruik om de culling van mijn foto’s te doen. M.a.w. de foto’s selecteren die ik nadien importeer naar Lightroom. Waarom? Het is zoveel sneller dan LR en culling is mijn minst favoriete deel van mijn workflow, dus ik wil dit zo snel mogelijk achter de rug hebben. ⁠⠀
⁠⠀
2) JPEG MINI. Nadat ik mijn JPEG bestanden van Lightroom heb geëxporteerd, plaats ik ze in JPEG MINI. Het is een software dat de grootte van mijn bestanden vermindert, maar er toch in slaagt de resolutie van een beeld te behouden. Lage bestandsgroottes zijn belangrijk, want ik load mijn bestanden nadien up in mijn @pictime_us galerij en de upload gaat snel, en ook is het gebruiksvriendelijker voor klanten. Na JPEG MINI zijn mijn hoge res bestanden tussen 1 en 3,5MB.⠀
⁠⠀
3) BLOGSTOMP. Alle foto’s die op mijn website terecht komen gaan nog even door Blogstomp. Web foto’s moeten 1) in goeie resolutie staan voor web doelen en 2) hoe kleiner de bestandsgrootte, hoe beter. Ik spreek hier over kb’s. Ik probeer mijn bestanden op mijn website onder de 500kb te houden. Waarom? Een website werkt sneller als de laadtijd van een foto kort is, het is super logisch, maar te weinig fotografen geven hier aandacht aan. Weet dat je Google ranschikking afhankelijk is van een aantal factoren en site loading is er zeker 1 van!⁠⠀
⁠⠀
4) PIXELLU SMARTALBUMS & SMARTSLIDES. Deze 2 programma’s zijn een life- en timesaver voor mij. Toen deze programma’s nog niet bestonden, spendeerde ik 3 keer zo veel aan het maken van een album of slideshow. Beste investering ooit als je overweegt albums en smartslides te ontwerpen op geregelde basis!
😜
⁠Nog meer handige softwares die ik niet ken? Laat het me weten!⠀

Autumn wedding portraits Tilt Shift wedding pictures Autumn wedding in the woods

TIP TUESDAY – TIP 24. HOE BINNEN SHOOTEN ZONDER FLITS?⠀
.⁠⠀
Ik realiseer mij dat ik niet veel trucjes heb gedeeld over hoe je natuurlijk licht binnen gebruikt. Je kunt licht goed benutten zelfs als je binnen bent!  ⁠⠀
Dus laat me je wat tips meegeven.⠀

1. Ken de richtingen. Als je geen tijd had om de locatie te scouten, is dit het eerste wat je moet doen als je aankomt. Ga kijken naar alle kamers en vind het beste licht voor dat moment van de dag. (de zon gaat van oost, naar zuid, naar west haha). Een raam aan de noord kant heeft meestal zacht licht. ⁠⠀
⁠⠀
2. Maak gebruik van licht en schaduwen. Altijd. Wees niet bang voor hard licht, want dit kan je foto en compositie super interessant maken. ⁠⁠⠀

3. Speel met voorwerpen die licht kunnen reflecteren, zoals een spiegel, of je iPhone scherm, glazen objecten (ooit van een prisma gehoord?) of een grote discobal die ik heb gebruikt in deze awesome shoot. ⁠⠀
⁠⠀
4. Kijk en vind de verschillen van je belichting afhankelijk van de afstand naar een raam. Speel met flares die de zon je geeft.  ⁠⠀
⁠⠀
Deze shoot was een resultaat van een wicked shoot met zo goed als NUL voorbereiding. We hadden een lege kamer, een discobal en Cléo @cle0000.
Geen MUAH, geen stylist, gewoon wij die crazy shit uitproberen. Ik sneed mijn hand aan de discobal, maar we hadden onze shots en dat is wat uiteindelijk het belangrijkste.⠀
⁠⠀
Geef het een kans! Je zal verrast zijn hoeveel je binnen kunt doen met het beschikbare licht!⁠⠀

natural light studio photography creative studio light light effects with mirrors

TIP TUESDAY – TIP 25. 3 WEBSITE HACKS! ⁠⠀
Wees geen dwaas: WEBSITES ZIJN NIET DOOD! ⁠⠀
Haha.⁠⠀
🤪
Nee echt waar. Eenw website is nog steeds super duper belangrijk als freelancer, en zelfs nog meer als je een fotograaf bent.⁠⠀
Je hebt zo veel visuals te delen, dus een goede en mooie website zou 1 van jouw prioriteiten moeten zijn! ⁠⠀
👌🏻
En guess what, je weet nooit hoe lang een platform als Instagram er zal zijn. Nooit volledig rekenen op sociale media voor jouw zaak! Als ze beslissen er mee te stoppen of je account wordt gehackt, ga je weneeeeennnn.⠀
😜
Hier zijn een paar waardevolle tips om van jouw website een goeie online tool te maken:
⁠⠀
1) Maak je site KISS (keeping it stupid simple). Mensen zijn lui, zorg ervoor dat ze direct hun weg vinden op je site en maak het ze niet te moeilijk met te veel klikjes.⠀
Bouw verschillende Call To Actions (CTA’s) in om hun ervaring op de website zo makkelijk mogelijk te maken. ⠀
⁠⠀
2) Probeer ze voor een lange tijd op je site te behouden. Zorg ervoor dat je teksten makkelijk en grappig zij om te lezen, maak je portfolio op blogposts i.p.v. op een enkele galerij.  Maak het gebruik van jouw website super makkelijk zodat ze alles willen weten.(ps als ze lang op je site blijven is dit goed voor jouw Google rangschikking)⠀
⁠⠀
3) Als fotograaf moet je ervoor zorgen dat achter elke foto ALT tags zitten. Google leest een website in teksten, dus als Google niet weet wat op de foto’s staat kan het je nooit rangschikken of je werk zal nooit zoekbaar zijn.  ⁠⠀
Niet bang zijn om teksten op je site te schrijven. Dit is ook super belangrijk om gevonden te worden.  ⁠⠀
Uiteindelijk zijn klanten super nieuwsgierig en willen het gevoel hebben dat ze je ‘een beetje kennen’, dus grijp elke kans om jouw website zo persoonlijk mogelijk te maken.
🥰
Dit zijn de prachtige @macaron_manon en @t.vantrigt op hun Indian Summer huwelijk in september. Ik heb nog zo veel mooie huwelijken te delen!
Binnenkort op mijn site!! 🤩
⁠⠀
Niet vergeten: You do You. ⁠⠀

Trouwshoot aan MAS Kleurrijk huwelijk Huwelijk in Antwerpen

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT

Details In

Bekijk

Lees meer

prijzen

m'n portfolio

over mij