fbpx

TIP TUESDAY 11 – 15

TIP TUESDAY – TIP 11. HOE DE BESTE VERSIE VAN JEZELF ZIJN ALS FOTOGRAAF?
🤔⠀
Yes deze week gaat het allemaal om jezelf, en niet over technieken.
Van de voorbije 8 jaar in het professioneel shooten van portretten en huwelijken, zijn dit mijn tips om de beste versie van jezelf te zijn!
😆⠀
1. Ken je sterktes en zwaktes. Werk aan je zwaktes. Je bent nooit te oud of ervaren om bij te leren!
2. Als je fouten maakt of iets verpest, laat het er niet bij en probeer het goed te maken. Ook ik maak nog steeds fouten. Verontschuldig je tegenover je klant en verzin een oplossing. Don’t be a prick. ⠀
3. Je klanten altijd blij houden is je prioriteit nummer 1. Als je nog een extra km moet doen, doe die extra km dan.
4. Stel grenzen. Er zijn mensen die nooit tevreden zijn. Plaats je limieten in je contract en in je ‘Algemene Voorwaarden’ en probeer je daar aan te houden. Anders zullen mensen hier misbruik van maken.
5. Afhankelijk van het prijsbereik dat je vraagt voor je diensten, moet je in het achterhoofd houden dat klanten iets waardevol willen. Zorg ervoor dat de ontvangen waarde op 1 lijn staat met de gevraagde prijs. Mijn huwelijksklanten krijgen altijd een zeer mooi pakket opgezonden. Als je prijsklasse ‘niet de goedkoopste’ is, wil je er toch iets waardevol voor in de plaats, right? (Als je een designer handtas koopt, krijg je deze prachtige tas toch ook in een mooie verpakking, right?
6. Zorg ervoor dat je goed voor jezelf zorgt. Voor mij wil dit zeggen dat in de zomer, ik eens in een paar weken een pedicure krijg (mijn voeten zien af). Ook heb ik een ontstoken rechter schouder door mijn hoeveelheid shooten, en krijg ik binnenkort fysio behandelingen. Voltaren gel is mijn beste vriend dezer dagen… Ik zal doorgaan met de behandelingen en zal ook massages krijgen de komende maanden. Een fotografe zijn, vraagt veel fysieke inspanning van je, dus draag zorg voor je lichaam! (Vaak wou ik dat ik 15 jaar jonger was). Ik leg mezelf ook op om meer te sporten, 2 jaar geleden deed ik nog aan crossfit, ik was veel fitter (duidelijk) en shooten ging makkelijker…
7. WEES JEZELF. Laat je niet intimideren door anderen. Vergelijk jezelf niet. Niet kopiëren. JUST DO YOU. En laat jezelf aan de wereld zien! Je fans zullen dit erg appreciëren. Ook boeken ze jou voor wie je bent, niet alleen voor je foto’s!

TIP TUESDAY – TIP 12. WANNEER OH WANNEER STOPPEN MET EDITTEN? 
Haha, goeike. Mijn antwoord is om zeker niet te overdrijven hierin! ⠀
😀⁠⠀
Er waren tijden dat gezichten zo hard over bewerkt werden tot je geen enkele rimpel of sproet meer zag. Tanden waren  Teeth were fluorescerend wit en ogen waren onrealistisch blauw. ⁠⠀
Deze dagen zijn voorbij, dat kan ik je vertellen.⠀
😎⁠⠀
In het begin van Photoshop waren veel fotografen te enthousiast met wat dit programma kon doen. Er bestaan nog steeds van die diehard, maar ik kan je vertellen, tegenwoordig is het zeker ‘goed genoeg’ om mensen en modellen te tonen hoe ze echt zijn.
Ik gebruik amper Photoshop in mijn foto’s.⠀
Wanneer gebruik ik het? Wanneer ik een afleidend voorwerp of zo uit de foto wil halen. Voor andere shizzle? Nee.
Bewerken? Nee.⁠⠀
😅⁠⠀
Ik heb geen seconde gebruik gemaakt van Photoshop bij het bewerken van deze foto’s. Alles gedaan in Lightroom baby.
Ik doe al mijn kleurbewerkingen in Lightroom. Warme gloed, een gradient, een zeldzaam ‘clone out’. Allemaal Lightroom.⁠⠀
Dit programma kan alles doen voor mij.⁠⠀
😍⁠⠀
Ik gebruik elke slider die Lightroom te bieden heeft. Ook de verschillende tools zoals gradients, spot removal en brushes worden in bijna elk beeld gebruikt dat ik bewerk.
En na een tijdje, voel je aan wanneer genoeg, genoeg is. En genoeg voor mij is redelijk persoonlijk. Doorheen de jaren heb ik de bewerkingen van andere fotografen kunnen analyseren en kan bijna ‘zien’ wat ze hebben aangepast aan de foto’s, wanneer het opmerkelijk is, bewijst dit dat het te veel is!!⁠⠀
😁⁠⠀
Welke (voor mij) zeer belangrijke tool denk je dat ik in mijn eerste beeld heb gebruikt?
En ja, graaf maar diep in je bewerkingsprogramma. Het is ZO belangrijk dat je weet wat het je allemaal te bieden heeft!
PS. Ik geef binnenkort bewerkingslessen! Daar geef ik later meer details over!
🤓⁠
Styled shoot met deze talenten:
Model @lauramay007
Bloemen @wildflowers_and_wodka
Juwelen @elliotostrichjewellery
Kleedjes @oui_bridalstudio
Styling @wonderweddings.be
H&MU @cheveuxheureux 🤘🏻 #tiptuesday #editing #lightroom⁠⠀

when to stop editing in Lightroom Shoot Cap Blanc Nez when to stop editing a photo

TIP TUESDAY – TIP 13. HOE JE BEDRIJF TOT EEN HOGER LEVEL BRENGEN? ⁠⠀
Dat is een goeie vraag.⁠⠀
🤟⁠⠀
Het antwoord daarop is dat het helemaal niet zo simpel is. ⠀
Ik geloof sterk in het feit dat het runnen van een foto bedrijf hetzelfde is als eender welk ander bedrijf runnen. Ok we zijn creatievelingen, maar ik wil nog steeds goed verdienen, mijn leningen en rekeningen betalen en evenveel (of zelfs meer) verdienen dan toen ik nog een Health & Safety Consultant voor een groot bedrijf was.⁠⠀
🙋⁠⠀
Ik ben nu in mijn eerste volledige fulltime jaar en kan je vertellen dat dit mijn beste jaar tot nu toe is, als we het hebben over €€€.
Hoe goed verdienen en je bedrijf tot een hoger level brengen?
🤑⁠⠀
Hier zijn een paar tips:⁠⠀
1) Zorg dat JIJ je eigen MERK representeert. Tegenwoordig is het zeer moeilijk om op te vallen met je foto’s, omdat een fotograaf worden veel makkelijker is dan 8 jaar geleden. Je moet er dus voor zorgen dat klanten JOU willen.

2) Wees super PROFESSIONEEL. Wees creatief, wees een mens, maar wees een pro in wat je doet. Klanten vertrouwen je als je je gedraagt als een pro. Weet waar je voor staat, doe alsof je alles weet, kom op voor je bedrijf.

3) Wees een ONDERNEMER. Ja je bent creatief, de kans is groot dat je geluk had dat je van je hobby je job kon maken, maar een job is een job en je moet van je bedrijf kunnen leven! Vraag prijzen die winstgevend zijn. Vergelijk je prijzen niet met die van goedkopere collega’s, maar kijk op naar je collega’s die veel duurder dan jou zijn en streef daarvoor!

4) Zorg dat je bedrijf consistent is. Investeer in een deftige mind-blowing website, investeer in de beste tools voor je workflow te optimaliseren, investeer in marketing & business workshops als geen enkel idee hebt waar je in godsnaam mee bezig bent. IMO  zijn deze workshops waardevoller dan fotografie workshops.

5) SHOOT SHOOT SHOOT. Maak je eigen concepten, zoek modellen, creëer crazy shizzle waar je meer van wil. En verkoop dit aan je toekomstige klanten. Het werkt. ⠀
🤡⁠⠀
En wees niet te streng voor jezelf, maar werk eraan.
Je zal er altijd hard voor moeten werken.⁠⠀

Couple Shoot in golden hour dancing couple shoot Golden Hour Shoot

TIP TUESDAY – TIP 14. HOE ERVOOR ZORGEN DAT DE BEWERKING DOORHEEN DE HELE SHOOT IN DEZELFDE STIJL IS? ⠀
🤘⁠⠀
Als je mijn vorige #tiptuesdaytips hebt gevolgd, dan weet je dat ik al mijn shoots bewerk in Lightroom.
Waarom?⠀
Lightroom is super gebruiksvriendelijk en al s je het programma goed kent, kun je een volledige shoot zeer makkelijk en snel bewerken!⁠⠀
😎⁠⠀
Als we het over Presets hebben. ⁠⠀
Presets maken ons leven een stuk makkelijker. Je kunt gewoonlijk een preset pack voor ongeveer €80 krijgen en je hebt iets *om mee te beginnen*.
Ja, om mee te beginnen… Ik heb enkele jaren geleden de stomme fout gemaakt om een heleboel preset packs te kopen, die nu onder het stof liggen, guess what, ik gebruik ze niet, nooit gedaan en zal ook nooit gebeuren!
😄⁠⠀
Ik heb een aangekochte preset getweakt naar een eigen preset. Ik heb hem ENORM getweakt, maar echt VEEL, en die ene LLL preset is mijn all-the-time startpunt.⁠⠀
Ik pas de preset toe  op de eerste foto van mijn set, en tweak de witbalans. Daarna is het mogelijk om die instelling op alle foto’s met ongeveer dezelfde belichting, te copy/pasten.
Dit wil niet zeggen dat ik enkel copy paste, nee, ik moet elke foto tweaken, en soms foto specifieke tools toepassen, zoals gradients, een clone hier en daar, en wat brushes.⠀
😜⁠⠀
Maar ja, omdat het mogelijk is om de hoofdinstellingen te copy pasten van een beeld op heel veel andere beelden met dezelfde belichting, creëert het uniformiteit in bewerkingen en in stijl. ⠀
👊⁠⠀
Ik ben een grote fan van warme tonen, dus ik zorg ervoor dat mijn start-preset gebaseerd is op huidtinten. I
Om die ene SUPER preset te bereiken moet je spelen met alle sliders die Lightroom te bieden heeft.
Zoals ik al eerder zei, geen enkele LR slider staat in het midden, de neutrale positie.
✌️⁠⠀
Mijn mening op de verkoop van presets? Geldklopperij! ⠀
Haha. Een aangekochte preset toepassen op je eigen foto’s zien er nooit hetzelfde uit als op de voorbeelden, simpelweg omdat elk raw beeld van verschillende camera merken verschillend zijn. Het is een goed startpunt, ja, maar je moet ze altijd zelf nog tweaken. ⠀
Het bovenstaande is de reden waarom ik nooit mijn eigen presets zou verkopen! ⁠⠀
AMEN.⁠
@gowithgertrud en @fifi_schaefer in Bali, afgelopen februari.

Bali sunset session at Nyang Nyang beach couple at golden hour at Nyang Nyang beach Workshop Marketing and Business

TIP TUESDAY – TIP 15. WAT IS HET BELANGRIJKSTE DAT JE MOET DOEN ALS BEGINNENDE PRO FOTOGRAAF?⁠⠀
🤩⠀
Ik heb het al eerder gezegd. Ik ben er zeker van dat het verschrikkelijk moeilijk is om nu als beginnende fotograaf te starten.
Niet om goeie foto’s te maken, maar om in staat te zijn hier je brood mee te verdienen.
💸⠀
Goede foto’s maken is alleen maar makkelijker geworden. Betere camera’s, betere software, presets, een grote foto enthousiaste gemeenschap…⠀
Maar goed verdienen met die passie van je is alleen maar moeilijker geworden.
⚖️⠀
Waar ik zeker van ben om tegenwoordig succesvol te zijn, is het volgende:
1. Wees consistent in je werk. Vind je stijl. Hoe sneller je deze gevonden hebt, hoe makkelijker de boekingen zullen binnenkomen.
2. Zorg ervoor dat jouw online voorkomen eerlijk en authentiek is.⠀
3. Maak van je eigen persoon een merk. Mensen boeken je niet enkel om je foto’s, maar ook voor de persoon achter de camera.
4. Maak een killer IG en een killer WEBSITE. Websites zijn NIET dood. De meerderheid van mijn boekingen komen via mijn IG maar informeren zich toch nog op de website. (En als je website op niks trekt, kun je je geloofwaardigheid wel vergeten.)
5. Bouw een netwerk op. Ja, er zijn velen zoals ons, maar laat me je een iets vertellen: Veel van mijn collega’s/concurrenten heb ik als vrienden. Je kunt helpen en leren van elkaar!⠀
6. Stel een winstgevend bedrijf op. Wees niet alleen een creatieveling.⁠⠀
7. The end.⁠⠀
💡
Van onze magische styled shoot met deze talenten:
Modellen @lauramay007 & @nathalie_frans
Kleedjes @oui_bridalstudio
Juwelen @elliotostrichjewellery
Styling @wonderweddings.be
Bloemen @wildflowers_and_wodka
Hair & MU @cheveuxheureux

Heb je meer inzicht over dit onderwerp?⠀
LAAT HET ONS WETEN IN DE REACTIES!⁠

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT

Details In

Bekijk

Lees meer

prijzen

m'n portfolio

over mij