fbpx

TIP TUESDAY 1 – 5

TIPTUESDAY – TIP 1⠀SHOOTEN MET TEGENLICHT
dus vorige week postte ik een random fotografie tip op mijn verhaal en dat zette mij aan het denken…

HALLO #tiptuesday – elke dinsdag een mini fotografie tip!⠀⠀
😜⠀⠀
Tips kunnen variëren van technische shizzle, tot compositie of belichting… alles met betrekking tot fotografie!
Je kan me een dm sturen met je vraag / onderwerp of  POST HEM HIER IN DE COMMENTS!
🤘⠀⠀
TIP EEN. SHOOTEN MET TEGENLICHT⠀
Jullie weten allemaal I LOVE LIGHT, dit wil zeggen dat ik voornamelijk shoot met tegenlicht. Met andere woorden dat de zon zich achter mijn voorwerp / koppel / model bevindt.
Shooten met tegenlicht komt het best tot zijn uiting wanneer de zon laag staat. Dit hangt wel af van het seizoen.⠀
Ik gebruik een app om te weten wanneer golden hour start. Deze is super handig om je fotoshoots te plannen, afhankelijk van de locatie waar de shoot zal plaatsvinden.
Op zonnige heldere dagen heb je twee keer per dag golden hour, in de ochtend (zonsopkomst) en in de avond (zonsondergang).
I LOVE shooten wanneer de zon achter mijn onderwerp zit. Op deze manier kan ik een sunkissed gevoel creëren en soms wat lens flares bekomen (I JUST LOVE THEM).
Je krijgt lens flares het makkelijkst wanneer je shoot met een prime lens, 35mm, 50mm lenzen zijn de makkelijkste. En dit met een wide open diafragma (f 1.8, 1.4 or 1.2, afhankelijk van je lens).

Golden Hour shoot boho huwelijk Yoga kledij collectie shoot girl dancing in the golden sun

TIP TUESDAY – TIP 2. FAVORIETE LENZEN⠀
vorige week gaf ik jullie wat tips i.v.m. shooten met tegenlicht, dus als je deze gemist hebt, check it out!
😜⠀
Ik krijg vaak de vraag welke lenzen ik gebruik en waarom.

Laat me je iets vertellen: de keuze van je lens is veel belangrijker dan de keuze van je camera body.
😱⠀
WAAROM? De kwaliteit van je lens bepaalt de kwaliteit van je eind foto, zeker als je de theorie ‘hoe een goeie foto maken’ onder de knie hebt en je kennis hebt over iso, sluitertijd en diafragma.
👌⠀
De meeste professionele fotografen gebruiken prime lenzen. Dit zijn lenzen met een vast scherpstellingspunt. Bijvoorbeeld: 24mm, 35mm or 50mm. Deze lenzen kunnen NIET zoomen, maar hierdoor kunnen ze lichtgevoeliger worden gemaakt. Typische prime lenzen met hoge kwaliteit kunnen gaan naar een diafragma van f/1.2 or f/1.4. De prijs loopt op naargelang de lichtgevoeligheid, jammergenoeg…
😍⠀
Mijn nr 1 lens is een 35mm f/1.4. Ik gebruik deze voor 75% van mijn foto’s.
Ik shoot altijd met 2 bodies. Mijn andere body bevat altijd de 85mm f/1.8.⠀
Met deze 2 lenzen shoot ik 95% van een trouwdag.⠀
Dan heb ik ook nog een 45mm f/2.8 Tilt Shift lens, deze gebruik ik voor arty party foto’s wanneer ik meer dan playing-around-time genoeg heb. En last but not least heb ik 1 zoomlens, een 16-35 f/2.8, deze gebruik ik af en toe voor een zeer breed shot en voor party foto’s.⠀
Ook heb ik een 55mm f/1.8, hoofdzakelijk als backup lens.⠀
😎⠀
Is dit de enige goeie combinatie? Hell no. De keuze in lenzen is super persoonlijk. Ik ken top fotografen die erg vaak shooten met 24mm or with a 50mm. Ook goed. Na een tijdje zul je door hebben welk scherpstellingspunt je het meeste ligt.
Nooit Prime Lenzen geprobeerd? Doen. Je zal snel realiseren dat je niet meer terug wil naar algemene zooms.
👊⠀
Deze shoot? Done afgelopen vrijdag, wanneer het licht typisch Leentje was, het model @laviedeleau uitgerekend binnen 7 weken, en de bloemen samengesteld door mijn awesome zus @wonderweddings.be !
Foto’s genomen met 35 and 85mm, wijd open, omdat…. TEGENLICHT! (zie vorige Tip Tuesday)⠀
Alle foto’s op f1.6 of f1.8.⠀
Nog 1 iets, scherpte is zeer overrated!⠀

TIP TUESDAY – TIP 3. WANNEER IS HET BESTE GOLDEN LIGHT?⠀
Deze vraag kwam erg veel terug sinds ik #tiptuesday gelanceerd heb.⁠⠀
🤘⁠⠀
Ik gebruik een aantal aanwijzingen om te ‘voorspellen’ wanneer en waar het beste licht zal plaatsvinden.
1. Gezond verstand: weet waar het westen is. Als je op een locatie bent in de middag (zon is zuidelijk), kun je een goede plaats vinden in het westen voor golden light foto’s. Ik weet altijd op voorhand waar ik zal shooten.
2. Ik gebruik een app genaamd RIZON. Je kan een locatie en datum instellen en de app vertelt je wanneer golden hour zich zal bevinden. Golden hour is het uur wanneer de zon traag ondergaat, van net boven de horizon tot onder de horizon en hierdoor het directe licht plaats maakt voor die oranje, golden glow.
UPDATE// blijkbaar is RIZON niet langer beschikbaar in de App Store, maar als je zoekt op ‘golden hour’ vind je zeer goede alternatieven!!
😜⁠⠀
Voor een geplande portret shoot, plan ik de shoot altijd 1 uur voor de start van golden hour in. In dit laatste uur van direct zonlicht, zakt de zon al wat en de stralen raken de silhouettes van de bomen of de horizon. Ik hou van dit effect en probeer deze altijd vast te leggen. Hierna zakt de zon nog meer en de stralen worden zachter, tot de zon volledig onder de horizon is. Golden hour begint wanneer de zon zich op ongeveer 25 graden boven de horizon bevindt, en dan zakt de zon.
Dit betekent dat je je omgeving moet kennen. Shooten op een plek waar veel hoge bomen staan zorgt er in feite voor dat zon vroeger achter de bomen zal schuilen, dus daar moet je rekening mee houden.⠀
Als je in een open veld shoot zonder hoge bomen of gebouwen, kun je wat tijd rekken.
🌞⁠⠀
Op een trouw, verken ik altijd mijn golden light locatie en probeer ik 10 minuten van de tijd van het koppel te bemachtigen. Ze zijn altijd bereid om even weg te glippen, maar soms komt de strikte planning van de avond tussenbeide, zoals 2 weken geleden wanneer ik het koppel wou halen en op dat exacte moment de speeches en acts begonnen… Een half uur later konden we vertrekken, maar de zon was jammergenoeg al weg…
💫⁠⠀
You win some, you loose some.⁠⠀
Hier enkele foto’s met mijn favoriete licht, net voor ‘golden hour’, wanneer de zon nog steeds ‘scheen’.

TIP TUESDAY – TIP 4. OVER COMPOSITIE GESPROKEN⁠
Er kwamen best wat vragen over hoe je een foto in een goede compositie krijgt.

😱⁠⠀
Ik kan je 1 iets vertellen. Ik volg geen regels.⠀
Ik doe wat het beste voelt.⁠⠀
Voor mij is dat 1) symmetrie of 2) de regel van derden⠀
👌⁠⠀
SYMMETRIE⠀
Naargelang de jaren merkte ik op dat lijnen en symmetrie belangrijker werden voor mij. I ADORE Wes Anderson’s manier van compositie in zijn films. Als je hem niet kent, moet je hem zeker es googlen. Er bestaan enkele erg leuke compilaties over de manier waarop hij symmetrie verkrijgt in zijn cinematografie. Als je op Google ‘Wes Anderson Symmetry’ ingeeft, zie je wat ik bedoel. ⠀
Sinds ik zijn films geanalyseerd heb, heeft dit een heel grote invloed gehad op mijn manier van shooten.
Voor mij werkt symmetrie ATLIJD. Als ik symmetrie opmerk in mijn omgeving, word ik volledig loco en ga all the way om mijn model/ koppel in het midden van de frame te zetten en te zorgen dat alle lijnen recht zijn.
😎⁠⠀
REGEL VAN DERDEN⠀
De regel van derden is de klassieke ‘regel’ van hoe je een goed portret vastlegt en het interessant maakt. Wanneer ik niet symmetrisch shoot (meerendeel van de tijd), shoot ik volgens de derde regel.
Dit betekent simpelweg dat je object op 1 derde van het kader staat. Of links of rechts. Houd altijd in je achterhoofd dat het menselijke oog ‘leest’ van links naar rechts, wat ik dus soms doe om mijn beeld ‘visueel interessanter’ te maken, is het kader spiegelen. Dit kun je makkelijk doen in Photoshop.⠀
👊⁠⠀
Deze kleine serie can foto’s is een combinatie van symmetrie (in het midden) of de regel van derden.
Werkt altijd voor mij.
Maar soms eens ‘de regels’ overschrijden, kan een beeld ook super interessant maken!

 

TIP TUESDAY – TIP 5. HOE SHOOTEN IN HELDER DAGLICHT.⁠⠀
Mijn antwoord: REN weg en verstop je!
😜⁠⠀
Nah. Het is niet zo erg. Al moet ik wel toegeven dat ik wat tijd nodig had om helder, hard licht te omarmen in mijn carrière als fotografe. ⠀
Het ding is, wanneer je trouws shoot, heb je niet vaak de keuze wanneer je shoot. Het hangt allemaal af van de planning van de dag, en de typische Belgische trouws hebben vaak een ‘fotoshoot tijdslot’ ‘s middags of in de vroege namiddag. YES. In de zomer betekent dit super hard licht.⠀
🌞⁠⠀
Enkele jaren geleden zocht ik altijd de schaduw op. Ik ging naar het bos en shootte onder de bomen. Of ik vond een grote spot schaduw in de stad en shootte daar. ⠀
Maar nu ben ik ook geneigd om te shooten in het meer moeilijke, harde licht.
Ik kan je enkele tips meegeven:⁠⠀
1. Gebruik plaatsen met licht en schaduw, vind de spot die jou een mooie light glow geeft. Je zal zien dat je op deze manier ook in hard licht iets magisch kunt creëren.
2. Kom heel dichtbij je onderwerp, en leg hun emoties vast. Op deze manier storen de schaduwen in hun gezicht niet echt.
3. Probeer met schaduwen te spelen. Soms kunnen schaduwen super interessante vormen creëren die je ten goed kunt gebruiken in je compositie.
4. Stel je ISO zo laag mogelijk in (100 of zelfs lager) en wanneer je graag wijd open shoot, zoals ik, is het een MUST dat je sluitertijd hoog is. Met mijn Sony is het hoogste dat ik kan gaan 1/8000 sec. Je shoot het best op manueel in super helder licht. Alsnog probeer ik mijn beeld onderbelicht te nemen, zodat ik deze achteraf beter kan bewerken. Zorg ervoor dat je je highlights niet overbelicht (check de histogram) als toch, kun je deze niet meer redden en gaan de overbelichtte delen verloren. ⠀
5. Ken het licht. Je kunt met de zon voor of achter je model shooten. Zelfs wanneer de zon hoog staat. Ik ben geneigd met de zon achter mijn model te shooten (duh), hierdoor worden de huid tonen namelijk zachter. Als je met het licht voor je model shoot, zijn de schaduwen hard, zal de huid fel zijn en de mensen zullen hun ogen dichtknijpen. ⠀
6. Laat je model/ koppel bewegen. Dit zorgt ervoor dat het minder moeilijk is voor hun in het directe licht.

wedding portraits in summer boho huwelijk belgie boho wedding couple portraits

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT

Details In

Bekijk

Lees meer

prijzen

m'n portfolio

over mij